Siimoitus ja verkoitus linnuille

Lastauslaiturialue (1000m2) on verkoitettu kokonaan pingoittamalla verkko talotekniikan alle, jolloin linnut eivät pääse pesimään ja sotkemaan lastauslaiturilla käsiteltäviä elinarvikkeita ulosteillaan.

Hissikuilun lämmitys ja tuuletus mahdollistavat ympärivuotisen pesiytymisen hissikuilun katolla. Ongelma poistettiin verkottamalla kuilun katon ja ulkokaton väli umpeen. Verkon koko, malli, väri ja säänkestävyys valitaan ympäristön mukaan.

Seinän ja katon välinen tuuletusrako on lintujen, lepakoiden ja oravien käyttämä kulkureitti välikattoon. Ulosteiden saastuttamien välikattojen saneeraus ja desinfiointi on työläs ja kallis toimenpide, joka voidaan välttää asentamalla ajoissa asianmukaiset kulkuesteet.

Tavallisin taloyhtiön ongelma-alue on roskahuone. Lintujen kulku estetään verkottamalla räystäiden aluset. Myös muut lintujen kulkureitit roskahuoneeseen on verkotettava. Usein huoltorakennusten osastoinnissa esim. pyörävarasto ja roskahuone on erotettu toisistaan vain näköestekorkeudelle. Myös seinän ja maan väli on usein avoin.

Sähköhyllyt ovat mieluisia pesimispaikkoja.

Kevyillä UV-kestoisilla verkoilla voidaan kattaa suuriakin pinta-aloja, oli kyseessä sitten vaakasuorat tai pystysuorat pinnat. Kuvan lasikattoisen valokäytävän 50-metrinen yläosa on verkotettu umpeen sähköhyllyjen tasolta. Verkkona yhtenäinen, silmäkooltaan 50x50mm vaalea verkko.

Verkotuksella on estetty lintujen oleskelu ja pesiminen lasikatteen rakenteissa. Verkotus tulee asentaa niin, että sähköhyllyjen kautta tehtävät huoltotyöt eivät vaikeudu kohtuuttomasti.

Moniin kohteisiin ei haluta, tai ei voida asentaa näkyviä lintuesteitä. Kevyet UV-kestoiset verkot voidaan värjätä kulloisenkin asennuspaikan mukaan niin, että ne ovat lähes huomaamattomia. Kuvan parveke on verkotettu yhtenäisellä, silmäkooltaan 50x50mm taustaan sopivaksi värjätyllä verkolla. Verkot on suunniteltu siten, etteivät linnut jää niihin kiinni.

Tiloissa, joissa on paljon pitkiä orsia ja tasoja jotka eivät ole alttiina mekaaniselle rasitukselle, voidaan orsien ja tasojen päälliset siimoittaa. Orren tai tason yläpuolelle pingoitetaan ympäristöön soveltuvasta materiaalista valmistettu siima. Siima asennetaan sellaiselle korkeudelle, jolla linnun painopiste normaalisti olisi. Siiman olemassaolo estää sekä laskeutumisen, että oleskelun. Siimoituksen jänneväli riippuu käytettävästä siimoitusmateriaalista. Teräslangalla se voi olla pidempi ja vastaavasti nylonilla lyhyempi.

Ikkunalautojen suojaus siimoituksella on lähes huomaamaton.

Portti on kyyhkyselle oivallinen päivystyspaikka. Kuva portista ennen siimoitusta.

Oikeaan korkeuteen pingoitettu ruostumaton teräslankasiimoitus tekee lintujen istuskelun mahdottomaksi. Kuva portin siimoituksesta.

Parkkihallin valokiskon päällinen on siimoitettu haponkestävällä vaijerilla, jotta pysäköidyt autot pysyvät puhtaana lintujen ulosteista.